Naar inhoud
Molen

31 Houtzaagmolen De Heesterboom

  • Waar?

    Haagweg 79 , 2321 AC
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 12:00 - 17:00
    Zondag: 10:00 - 17:00
De molen wordt in werking gesteld bij voldoende wind

Houtzaagmolen de Heesterboom stamt uit 1804 en staat op een uitgestrekt terrein waar al sinds de 17de eeuw houtzaagmolens staan. Toen Dirk Dirksz. Noordman in 1856 de houthandel kocht, waren hier nog twee molens in bedrijf. In 1920 kreeg De Heesterboom elektrische aandrijving. Dat voldeed zo goed dat de andere molen werd gesloopt. Dit was helaas geen uitzondering: door de introductie van andere manieren van aandrijving werd het gebruik van windmolens langzamerhand overbodig.
In 1923 werd vereniging “De Hollandsche Molen” opgericht om de grootschalige sloop van wind- en watermolens te stoppen. De vereniging legde tevens een omvangrijk archief aan over alle bestaande en verdwenen molens. In de jaren zestig werd het molenaarsvak met uitsterven bedreigd. De molens, die al in aantal enorm waren afgenomen, zouden geheel of vrijwel geheel tot stilstand komen. Door een aantal jonge molenaars werd in 1972 het Gilde van Vrijwillige Molenaars (sinds 2023: Gilde van Molenaars) opgericht. Ze beseften terdege dat voor het laten draaien van molens deskundigheid nodig is. Er moest daarom een goede opleiding komen, zowel voor de theoretische kant als de praktijk. Op De Heesterboom bleef men elektrisch zagen tot 1953. Tegenwoordig zaagt men weer op de wind. Gelukkig werd de noodzaak van behoud van een toen al zeer zeldzaam geworden houtzaagmolen ingezien en volgde restauratie. / BB

Wist je dat?

… je op molen de Heesterboom tot '(vrijwillig) molenaar' kan worden opgeleid? Het is zelfs een van de weinigen plaatsen die nog opleiden tot zaagmolenaar. Er zijn hier momenteel vier gediplomeerde molenaars en twee molenaars in opleiding.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

21 Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis
Hooglandse Kerkgracht 17 , 2312 HS
Zaterdag
18 Scheepswerf Stallinga
Admiraal Banckertweg 19 , 2315 SR
Zaterdag Zondag
19 Herengrachtkerk
Herengracht 70 , 2312 LE
Zaterdag Zondag
32 Speeltuin Westerkwartier
Ten Katestraat 10 a, 2321 AW
Zaterdag Zondag