Naar inhoud
Monument van ontspanning

32 Speeltuin Westerkwartier

  • Waar?

    Ten Katestraat 10 a, 2321 AW
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 11:00 - 17:00
    Zondag: 11:00 - 17:00
Kinderen tot 12 jaar kunnen hier heerlijk spelen!

Verscholen achter de monumentale poort in de Ten Katestraat ligt speeltuin Westerkwartier. De speeltuin is volledig omsloten door een aantal gelijktijdig ontworpen woningblokken. Een grasveld biedt ruimte aan tientallen speeltoestellen, er is een pierenbadje en zelfs een kippenhok. Het buurthuis naast de poort is al ruim negentig jaar het kloppend hart van de buurt. Hier kun je terecht voor een ijsje, een pleister en koffie. En hier repeteert het buurtkoor, de klaverjasclub en de toneelclub.
Speeltuinvereniging Westerkwartier werd in een vergadering van 6 november 1928 opgericht. Een van de initiatiefnemers, kapper C. Lardee uit de Genestetstraat nam het voorzitterschap op zich. Na enkele tijdelijke locaties in de buurt, streek men uiteindelijk in 1933 neer op de huidige locatie. De speeltuin werd ontworpen in nauwe samenhang met de omliggende woningen. Het was rond 1900 dat de zorg vóór de jeugd, maar zeker ook óm de jeugd, toenam. Vooral vanuit de kringen van de beter geschoolde arbeiders en middenstand werden deze verenigingen opgericht om de jeugd een veilige speelgelegenheid te bieden. De gemeente stond garant voor de inrichting, de vereniging verzorgde de exploitatie. Kosten voor onderhoud en activiteiten brachten de leden zelf op met een wekelijkse contributie van 10 cent per gezin. De huidige speeltuin is opgeknapt door de woningbouwvereniging en in 2009 heropend. / OMD

Wist je dat?

… ook nu nog ongeveer 250 gezinnen lid zijn van deze bloeiende buurt- en speeltuinvereniging? Het clubhuis wordt gebruikt voor diverse activiteiten zoals vergaderingen, bijles, tekencursus, koorrepetitie en kinderpartijtjes.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

22 Diaconaal Centrum De Bakkerij
Oude Rijn 44 , 2312 HG
Zaterdag
13 Vm. Bureau van Politie
Zonneveldstraat 10 , 2311 RV
Zaterdag Zondag
01 Stadhuis Leiden
Stadhuisplein 1 , 2311 CW
Zaterdag Zondag
08 Pieterskerk Leiden
Kloksteeg 16 , 2311 SL
Zaterdag Zondag