Naar inhoud
 class=
Open Monumentendagen Leiden

Vrijwilligers

Word ook vrijwilliger

Geniet je ook zo van al die bijzondere monumenten en zou je wel wat meer betrokken willen zijn bij Open Monumentendagen? Dat kan! Het is leuk en leerzaam.

Aan de Open Monumentendagen Leiden werken zo’n 200 vrijwilligers mee. Zij delen hun passie voor monumenten graag met het publiek en zijn actief als gastheer, gastvrouw, rondleider in een monument, als begeleider van de kinderactiviteiten, als schrijver, vertaler of redacteur van de OMDgids of de Kidsgids.

Wil je ook je steentje bijdragen aan dit evenement? Stuur een mail naar info@omdleiden.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.


Mijn favoriete monument: Scheepswerf Stallinga

Sinds 2021 is Robbert Jan Hageman vrijwilliger bij OMD Leiden. In 2022 kwam hij in het bestuur als secretaris. ‘In die rol help ik bijvoorbeeld mee om de monumenten te selecteren die zullen worden opengesteld. Tijdens de dagen zelf ben ik bij een aantal monumenten contactpersoon (‘pandmanager’) voor de vrijwilligers die daar toezicht houden of rondleidingen geven. Het leukste aan mijn rol vind ik dat je overal een keer naar binnen kunt om een kijkje te nemen. En dat je kennis maakt met heel veel enthousiaste mensen’.

‘Mijn favoriete monument is Scheepswerf Stallinga. Ik houd van open water en van boten. Het is fijn om rond te struinen op een klassiek bedrijfsterrein met hellingen, kranen, loodsen en een ambachtelijke werkplaats. Vervoer over water is niet alleen erfgoed, maar heeft ook de toekomst’.

Vind jij het ook leuk om aan te sluiten als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar info@omdleiden.nl.

Vrijwilliger Robbert Jan Hageman class=
Vrijwilliger Robbert Jan Hageman class=

Mijn favoriete monument: de Pieterskerk

Daan Isendoorn is sinds 2014 vrijwilliger bij OMD Leiden. Eerst is hij twee jaar als rondleider actief geweest tijdens het OMD weekend en vanaf 2016 tot en met de editie van 2023 was hij bestuurslid sponsoring en advertenties.

Mijn favoriete monument is de Pieterskerk, omdat ik daar als kind kennis heb gemaakt met Leiden. In de jaren 80 werd er jaarlijks tijdens de Leidse Lakenfeesten een grote theaterproductie uitgevoerd op deze bijzondere plek. Zo werd er in 1987 de productie: Lodewijk Napoleon, uitgevoerd. Mijn vader speelde destijds de titelrol en mijn broertje en ik mochten meespelen als weeskinderen. Tussen het repeteren door speelden wij in de kerk. Het spektakelstuk in deze bijzondere kerk werd in de zomer van 1987 uitgevoerd en is een dierbare jeugdherinnering.

Vind jij het ook leuk om aan te sluiten als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar info@omdleiden.nl.

Daan zorgt er ook voor dat het drukwerk op de juiste plekken komt. Hij maakt dan met zijn bakfiets een rondje door de stad.

Vrijwilliger Daan Isendoorn class=
Vrijwilliger Daan Isendoorn class=

Mijn favoriete Monument: het Zweetkamertje

Van trouwe bezoeker naar vrijwilliger. Die stap was snel gezet door Milly de Bruyn toen zij in 2015 werd gevraagd om de Leidse Klassendagen op te zetten. In 2017 werd ze bestuurslid voor Nevenactiviteiten, Jeugd en Klassendagen. Ze vond het belangrijk om jongeren te betrekken, en begon met het opleiden van juniorrondleiders.

‘’Dat was een uitdaging, want de een was nog zenuwachtiger dan de ander. Maar ze werden door de ervaren gidsen van de Pieterskerk omarmd en de reacties van bezoekers waren enorm positief.’’ Inmiddels voelen de juniorrondleiders zich helemaal thuis in de Pieterskerk en vormen ze een vast onderdeel van het programma.

Daarnaast maakt Milly de Kidsgids; een speurtocht langs Leidse monumenten. “Zo kunnen kinderen op een leuke manier kennismaken met de monumenten in hun stad. Jong geleerd is oud gedaan!”.

Haar favoriet monument is het Zweetkamertje in het Academiegebouw van Universiteit Leiden. “In Leiden is het traditie dat je na afstuderen je naam op de muur schrijft. Het was even zoeken, maar na al die jaren is mijn naam nog steeds leesbaar.”

Vind jij het ook leuk om aan te sluiten als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar info@omdleiden.nl.

Junior rondleiders class=
Vrijwilliger Milly de Bruyn class=

Mijn favoriete monument: levend erfgoed

Saskia is sinds zomer 2014 werkzaam bij de gemeente Leiden als coördinator Open Monumentendagen Leiden. Als coördinator zorg zij achter de schermen dat alles op rolletjes loopt en dat de vrijwilligers informatie krijgen over het monument waar ze ingeroosterd staan. “Elk jaar is het weer geweldig om al die bijzondere monumenten te bezoeken in de aanloop naar het evenement. Vooral de voorbereidende bijeenkomsten waarbij we met de vrijwilligers het pand alvast bezoeken, zijn erg leuk omdat je zo al die bijzondere (monu)mensen 😉 leert kennen”.

“Eerlijk gezegd heb ik geen favoriet monument, ze zijn me allemaal even dierbaar. Maar vanmiddag kreeg ik toch een heel feestelijk gevoel toen ik het laatste panddoosje met boekjes afleverde bij de 95-jarige Speeltuinvereniging Westerkwartier. Wanneer je daar de poort binnenkomt, kom je in een klein besloten speelparadijs. In Leiden zijn nog veel meer van deze unieke speelplekken. Ze horen echt bij het Leids levend erfgoed. Kijk maar eens op de website van de Leidse speeltuinverenigingen”.

Vind jij het ook leuk om aan te sluiten als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar info@omdleiden.nl.

 

Vrijwilliger Saskia Leupen class=
Coördinator Saskia Leupen class=

Mijn favoriet: het Gravensteen

‘Het Gravensteen is mijn favoriete monument, omdat het zo’n bijzondere geschiedenis heeft. Het pand komt vermoedelijk uit de 13 eeuw’.
Het zijn de woorden van Piet van Vliet. In het dagelijks leven werkzaam bij de afdeling educatie van museum Naturalis. Sinds 1997 is hij vrijwilliger bij Open Monumentendagen Leiden. Dit jaar ontvangt hij in het omd-weekend de bezoekers in dit imposante gebouw.
‘Helemaal onderin heb je kelders en een luik. Je gaat ervan huiveren als je bedenkt dat ze daar gevangenen in stopten. Je vraagt je dan af om iemand nog wel eens naar hen omkeek. Zeker is dat je er zelf met geen mogelijkheid uitkwam’.
Wat hij verder bijzonder vindt is de gallerij. ‘Die is er later aangebouwd en was bedoeld voor de hoge heren. Zij konden zo de executies op het plein goed zien. Dat is gelukkig niet meer van deze tijd!’.
Op de vraag waarom hij graag vrijwilliger is bij omd-Leiden komt een snel antwoord: ‘Het is fantastisch dat je op plekken mag kijken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Er valt altijd weer iets nieuws te ontdekken’.
Het Gravensteen is één van de monumenten die je kunt bezoeken tijdens Open Monumentendagen Leiden op za. 9 en zo. 10 sept. Kom je ook langs?
Lees meer verhalen op deze pagina. Wil je ook vrijwilliger worden? Meld je dan aan via info@omdleiden.nl.
Gravensteen class=
Vrijwilliger Piet van Vliet class=

Mijn favoriete monument: het Gemeenlandshuis

‘Ik vind het zo bijzonder dat er in Leiden nog zoveel mooie oude panden zijn. Het Gemeenlandshuis is daarbij mijn favoriet omdat het een heel mooi voorbeeld is van een goed geconserveerd gebouw in de Hollandse renaissancestijl. Het is van binnen ook prachtig!’.

Rianne van Hilten is sinds 1999 vrijwilliger bij OMD-Leiden en nog steeds zo enthousiast als in het begin. ‘Ik ben kunsthistoricus met specifieke interesse voor architectuur. Bij de gemeente Katwijk werk ik als senior beleidsmedewerker erfgoed, maar ik woon in Leiden. OMD is voor mij dus een thuiswedstrijd’.

Tijdens het weekend ontvangt ze op zondag bezoekers in het Koetshuis aan de Nonnensteeg en  houdt ze een oogje in het zeil bij scheepswerf Stallinga. ‘Ik vind het heel leuk om mijn enthousiasme over te kunnen brengen. Zeker als dat ook nog eens op van die prachtige locaties kan, dan komt het verhaal extra tot leven’.

Gemeenlandshuis Leiden class=
Vrijwilliger Open Monumentendagen Leiden class=