Naar inhoud
Museum

05 Japanmuseum Sieboldhuis

  • Waar?

    Rapenburg 19 , 2311GE
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 10:00 - 17:00
    Zondag: 10:00 - 17:00

In dit statige grachtenpand is sinds 2005 Japanmuseum SieboldHuis gevestigd. Het museum is vernoemd naar de arts en Japankenner Philipp Franz von Siebold, die na een jarenlang verblijf in Japan het huis na 1832 ging bewonen. Terwijl sociëteit Minerva de benedenverdieping in gebruik had, stelde hij op de eerste verdieping zijn verzameling voorwerpen uit het nog zeer onbekende Japan tentoon voor bezoekers. Zelf verbleef hij meestal in zijn buitenverblijf Nippon aan de Lage Rijndijk. Dit jaar viert het museum het Sieboldjaar, want het is precies 200 jaar geleden dat Von Siebold aankwam in Japan en zich daar als een van de eerste ‘westerlingen’ onderdompelde in de Japanse cultuur.
De etnografische en botanische verzamelingen van Von Siebold hebben hun weg gevonden in de collecties van verschillende Leidse musea, ook in de Hortus. De rijkdom van de Japanse cultuur vind je nog steeds terug in dit oer-Hollandse grachtenhuis. Het pand is in de loop van de 16e eeuw ontstaan door samenvoeging van verschillende huizen. Daarna volgden diverse verbouwingen. Onder meer kwam er midden 17e eeuw een achtergevel naar ontwerp van Arent van ‘s-Gravesande. Halverwege de 18e eeuw is de structuur van het complex aangepast. Uit die tijd stamt de huidige voorgevel met de centrale entree. Latere eigenaren brachten alleen decoratieve veranderingen aan. De beroemde Engelse society-architect James Wyatt ontwierp het stijlvolle plafond in de Panoramakamer. / MG

Wist je dat?

… Japanmuseum SieboldHuis allerlei Japanse activiteiten organiseert? Zoals een jaarlijkse Japanmarkt, ter herinnering aan het bezoek van de Japanse keizer aan in 2005.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

22 Diaconaal Centrum De Bakkerij
Oude Rijn 44 , 2312 HG
Zaterdag
23 Haarlemmerstraat (voor verbouwing)
Haarlemmerstraat 165 , 2312 DP
Zaterdag
29 Kegelhuis
2e Binnenvestgracht 19 , 2312 BZ
Zaterdag
25 Ambachtsplein
Langegracht 70 c en d, 2312 NV
Zaterdag Zondag