Naar inhoud
Woonhuis

14 Hogewoerd (voor verbouwing)

  • Waar?

    Hogewoerd 132 , 2311 HT
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 12:00 - 17:00
    Zondag: 10:00 - 17:00
Expositie 50 jaar Diogenes

Dit pand staat op de hoek van de Hogewoerd en de Rijnstraat. Het is kort na de stadsuitbreiding van 1659 gebouwd. Daarna is het pand bijna twee eeuwen in gebruik geweest als bakkerij. Vervolgens waren er onder andere een manufacturenwinkel, een sigarenzaak en een wijnwinkel gevestigd. In de gevel aan de Rijnstraat vallen de raamkozijnen in de bovengevel op. Links zijn er een smal kloosterkozijn en twee kruiskozijnen die uit de 17e eeuw dateren, maar die misschien niet altijd op deze plaats hebben gezeten. Het kruiskozijn rechts is waarschijnlijk in de 19e eeuw toegevoegd.
De winkelruimte dateert waarschijnlijk in deze vorm uit het eind van de 19e eeuw. Daarachter ligt een souterrain waarin de keuken is ondergebracht. Tegen de zijmuur aan de Rijnstraat is een pothuis gebouwd: een kleine lage uitbouw die deels onder en deels boven het straatniveau ligt. Een pothuis werd vroeger vaak gebouwd als uitbreiding van een half ondergrondse werkruimte of keuken.
De laatste jaren werd Hogewoerd 132 alleen nog gebruikt voor kamerverhuur. Het was dringend toe aan onderhoud. In 2022 heeft de Stichting Diogenes Leiden het pand gekocht. Het plan is om na een ingrijpende restauratie twee appartementen te realiseren. Het ene krijgt een toegang via de winkelpui aan de Hogewoerd, het andere via de deur van een voormalige karrenloods aan de Rijnstraat. / LB

Wist je dat?

… er in de 17e eeuw minstens honderd pothuizen in Leiden waren en dat er nu nog maar vier over zijn?

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

07 Gravensteen
Pieterskerkhof 6 , 2311 SR
Zaterdag Zondag
01 Stadhuis Leiden
Stadhuisplein 1 , 2311 CW
Zaterdag Zondag
20 Hooglandse Kerk
Nieuwstraat 26 c, 2312 KC
Zaterdag Zondag
04 Molen De Put
Park de Put 11 , 2312 BR
Zaterdag