Naar inhoud
Monumentaal groen

09 Hortus Botanicus

  • Waar?

    Rapenburg 73 , 2311 GJ
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 09:00 - 18:00
    Zondag: 09:00 - 18:00
OMD Kidsactiviteiten vind je op het Notenveld van 12 - 16 uur

De Leidse Hortus bestond nog geen vijf jaar of er werden al bijen gehouden. Toen Dirck Cluyt in 1594 als hortulanus de botanische tuin kwam versterken, nam hij meteen een bijenstal mee. Al snel schreef hij het boek ‘Van de Byen’ over bijenhouden. Sindsdien is het ambacht van imker niet meer weg te denken uit de Hortus, hoewel pas in de 18e eeuw ontdekt werd hoe belangrijk bijen zijn voor de bestuiving van planten.
De Hortus botanicus, gesticht in 1590 door de Universiteit Leiden, herbergt meer dan 400 jaar aan kennis. Niet alleen plantkundige kennis, ook ambachtelijke kennis over het houden van bijen en botanisch tekenen zijn onlosmakelijk verbonden met de tuin. Onderzoekers uit alle windstreken benutten de grote collectie van de Leidse Hortus om de wereld van planten nog beter te begrijpen. En al sinds de stichting is de tuin toegankelijk voor bezoekers die de bijzondere planten komen bewonderen. De Hortus doet niets liever dan zijn kennis delen met iedereen die daarvoor openstaat: natuurlijk is de tuin voor studenten van de universiteit van onschatbare waarde, maar ook bezoekers gaan wijzer weg. Zo verzorgt de imker rondleidingen en geven botanisch illustratoren cursussen in botanisch tekenen. Op deze manier worden deze ambachten, die onmisbaar voor de Hortus zijn, levend gehouden. / EK

 

Wist je dat?

... er jaarlijks zo’n 300 potjes honing worden geoogst bij de honingbijen van de Hortus? Afhankelijk van het jaargetijde verschilt de smaak, van fruitig tot zoet.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

26 Leidse Schouwburg
Oude Vest 43 , 2312 XS
Zondag
30 Volkspark De Leidse Hout
Houtlaan 100 , 2334 CL
Zaterdag Zondag
28 Hartebrugkerk
Haarlemmerstraat 110 , 2312 GD
Zaterdag Zondag
07 Gravensteen
Pieterskerkhof 6 , 2311 SR
Zaterdag Zondag