Naar inhoud
Religieus erfgoed

08 Pieterskerk Leiden

  • Waar?

    Kloksteeg 16 , 2311 SL
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 12:00 - 17:00
    Zondag: 10:00 - 17:00
Kom schommelen in het middenschip!

De Pieterskerk Leiden staat al ruim negenhonderd jaar in het hart van de stad. In die tijd groeide de kleine grafelijke kapel uit tot een van de grootste kerkgebouwen in Nederland. Een hoge toren bekroonde het gebouw, maar die stortte ruim vijfhonderd jaar geleden in tijdens een zware storm. Tot 1566 stond het monument vol beelden en schilderijen. De meeste hebben de Beeldenstorm echter niet overleefd. Een uitzondering is het grote altaarstuk met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. In de kerk staat een reproductie. Het origineel is te zien in Museum De Lakenhal.
De Pieterskerk Leiden is altijd met haar tijd meegegaan en een mooi voorbeeld van levend erfgoed. Het levend houden van het monument is een prachtige opgave, waar de Pieterskerk Leiden veel aandacht aan besteed. Ieder jaar bezoeken ruim 100.000 mensen het monument, om rond te kijken of bij een speciale gelegenheid, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van de Matthäus Passion.
Wanneer je er binnenloopt, ontkom je niet aan het imposante Van Hagerbeer-orgel en het kleurrijke Thomas Hill-orgel. Tijdens de Open Monumentendagen 2023 staan deze orgels centraal: je komt meer te weten over het oude ambacht van orgelbouw en krijgt een kijkje achter de schermen. Natuurlijk is beide dagen ook orgelmuziek te horen. / FH

Wist je dat?

… het Van Hagerbeer-orgel orgelpijpen heeft die al in 1446 te horen waren? Prijsvraag: hoeveel orgelpijpen heeft het huidige orgel? Mail je antwoord naar marketing@pieterskerk.com. Onder de juiste antwoorden verloten wij een lunch voor twee personen in het museumcafé van de kerk.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

15 Vm. Joods Weeshuis
Roodenburgerstraat 1 a, 2313 HH
Zaterdag Zondag
14 Hogewoerd (voor verbouwing)
Hogewoerd 132 , 2311 HT
Zaterdag Zondag
10 Academiegebouw
Rapenburg 73 , 2311 GJ
Zaterdag Zondag
31 Houtzaagmolen De Heesterboom
Haagweg 79 , 2321 AC
Zaterdag Zondag