Naar inhoud
Molen

04 Molen De Put

  • Waar?

    Park de Put 11 , 2312 BR
    Bekijk op kaart
  • Wanneer?

    Zaterdag: 12:00 - 17:00
    Zondag: 10:00 - 17:00
Molen in bedrijf bij voldoende wind

Korenmolen De Put is een reconstructie van de standerdmolen die Jan Jansz. Put hier in 1619 op de nieuwe stadswal van Leiden liet bouwen. Het ambacht van molenaar is inmiddels immaterieel erfgoed en vrijwilligers laten zien hoe een molenaar zijn arbeid verricht. Hoe hij de wind inschat en begint met het op de wind plaatsen van het wiekenkruis, het ‘kruien’. Hoe hij de zeilen oplegt en met windkracht 5 of meer de tarwe tot volkorenmeel maalt. Wieken met een lengte van meer dan 24 meter zoeven tachtig keer per minuut voorbij en laten de meer dan 1200 kilogram wegende bovenste molensteen roffelen over het graan. Meel stroomt door de meelpijp in de meelzak terwijl de molenaar het maalproces aanpast bij een windvlaag. Hij luistert naar de geluiden die zijn molen maakt, controleert voortdurend of het meel wel fijn genoeg is en of het niet te warm wordt. Zakken graan worden ook met windenergie naar boven gehesen. Tot wel duizend kilogram op een werkdag. Lange werkdagen soms, van een mooie maalwind moest immers optimaal worden gebruik gemaakt.
Molen De Put is één van de twee standerdmolens die Zuid-Holland rijk is. Beklim de lange trap aan de staart en zie hoe de molenaar zijn werk doet. De Put is weliswaar geen monument, maar wel een monumentale molen. Als werktuig voor een ambacht, levend erfgoed. / WZ

Wist je dat?

… een molen ‘in de vreugd’ kan staan? Bij een blijde gebeurtenis zoals huwelijk of geboorte staat de wiek dan vóór het onderste punt.

Deel ons

Andere mensen bekeken ook:

03 Apothekersdijk (woonhuis in verbouwing)
Apothekersdijk 15 , 2312 DC
Zaterdag
31 Houtzaagmolen De Heesterboom
Haagweg 79 , 2321 AC
Zaterdag Zondag
18 Scheepswerf Stallinga
Admiraal Banckertweg 19 , 2315 SR
Zaterdag Zondag
09 Hortus Botanicus
Ontdek Levend erfgoed in de oudste universitaire, botanische tuin van Nederland
Rapenburg 73 , 2311 GJ
Zaterdag Zondag