Naar inhoud

Nieuws

Eerste Kidsgids uitgereikt

Wethouder Jermoumi reikt de eerste Kidsgids uit.

Met de Kidsgids in je hand op ontdekkingstocht langs monumenten in de Leidse binnenstad en zo leren over de rijke geschiedenis van de stad, hoe leuk is dat?! Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) was te gast bij basisschool Lucas van Leyden, locatie Steeg en reikte daar de Kidsgids uit aan de leerlingen van groep 7 en 8. Hij benadrukte het belang dat kinderen besef krijgen van de rijkdom aan monumenten in Leiden en vindt het waardevol dat jeugd op deze wijze betrokken wordt bij het grote evenement op 9 en 10 september.

Speurtocht

Elk jaar stellen we speciaal voor de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs een Kidsgids samen met daarin een speurtocht. ‘De speurtocht is het hele jaar te lopen, maar tijdens het weekend van de open monumentendagen zijn er ook nog allerlei andere activiteiten voor kinderen zoals knutselen en workshops dans en theater’, legt Alexander Geertsema (voorzitter van OMD Leiden) uit. 

Vol verhalen

De leerlingen op het schoolplein zijn enthousiast. Ze weten wel ongeveer wat een monument is. En op de vraag van de wethouder welke monumenten ze kennen, noemen ze er een heel aantal. Daarbij wordt ook duidelijk dat niet alleen een gebouw, maar ook een boot een botenwerf of een standbeeld een monument kan zijn.  

‘Monumenten zitten vol verhalen’ zegt Milly de Bruyn, samensteller van de Kidsgids. ‘Je loopt er misschien elke dag langs, maar als je meer te weten komt over wie er in een bepaald huis heeft gewoond of waarvoor het gebouw werd gebruikt, gaat het meer leven. Dan kijk je er de volgende keer toch met andere ogen naar. En dat is precies de bedoeling van de speurtocht’. 

OMD gids

Tijdens het weekend van Open Monumentendagen op 9 en 10 september, openen 32 monumenten hun deuren voor publiek. Zo kun je een kijkje nemen in panden waar je normaal gesproken niet zomaar binnen komt. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Toegang is gratis. Het hele programma staat in de OMD gids die bij boekhandels, bibliotheken, musea en ook in het stadhuis gratis is af te halen. Geen Kidsgids ontvangen op school? Dan kun je in het OMD-weekend nog een exemplaar ophalen in het Stadhuis en bij de Hortus, zolang de voorraad strekt.

  • De OMD-gids vind je hier: OMDgids 2023.
  • Het programma in verkorte vorm vind je in deze folder.
  • Our program is also available in English.

Kinderen van de Lucas van Leyden met de Kidsgids.

Kinderen van de Lucas van Leyden met de Kidsgids.

Foto’s: Sarah Isis de Bruyn

Lees ook

Deel ons