Naar inhoud

Nieuws

OMD-gids beschikbaar

Levend erfgoed

De Open Monumentendagen Leiden 2023 staan voor de deur. Dit jaarlijkse evenement, dat dit jaar plaatsvindt in het weekend van 9 en 10 september, nodigt bezoekers uit om te genieten van de rijkdom van Leidens monumentale erfgoed. In de aanloop daarvan kijken veel Leidenaars reikhalzend uit naar de bijbehorende programmagids. Deze is nu beschikbaar en binnenkort gratis af te halen in boekwinkels, bibliotheken en het stadhuis. De gids onthult een verleidelijk aanbod van 32 historische panden die dit jaar kunnen worden bezocht, plus een afwisselend programma voor alle leeftijden. Download hier de OMDgids 2023.

Uitreiking Open Monumentendag gids 2023

Wethouder Yvonne van Delft en de sponsoren van OMD Leiden ontvangen de eerste gids van 2023. (foto Francien van Zaanen Durand).

Trots op de stad

Met trots kondigt de organisatie aan dat ze klaar is om naar verwachting zo’n 20.000 bezoekers te verwelkomen. In de ambiance van het monumentale pand van Ars Aemula Naturae aan de Pieterskerkgracht – een van de panden die dit jaar opengaan – overhandigde voorzitter Alexander Geertsema het eerste exemplaar van de programmagids aan wethouder Yvonne van Delft. “Leiden is een echte monumentenstad. We zijn buitengewoon trots op onze geschiedenis. Dat zie je terug in onze historische binnenstad én daarbuiten. De monumenten die hun deuren openen, liggen op loopafstand van elkaar. Samen met het gevarieerde activiteitenprogramma wordt het weekend van 9 en 10 september het moment voor cultuurliefhebbers en nieuwsgierige geesten om door de stad te struinen.”

Levend erfgoed

Met als centraal thema ‘Levend Erfgoed’ gaat het evenement vanaf zaterdag 9 september 12.00 uur van start. Op zondag kan men er al vanaf 10.00 uur terecht. Het programma stopt om 17.00 uur. De kidsactiviteiten in de Hortus zijn beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Workshops, koren en meer

Bezoekers kunnen rondleidingen en workshops volgen, een fiets– en wandelroute kiezen en luisteren naar meer dan 25 koren die optreden in de opengestelde panden. Op het Ambachtsplein aan de Langegracht wordt een ambachtsmarkt gehouden met demonstraties en activiteiten. Voor slechtzienden en blinden zijn er speciale programmaonderdelen in museum Boerhaave, Hortus Botanicus en het Heilige Geest- of Arme Wees- en kinderhuis. Voor de laatste twee locaties is een speciale podcast opgenomen, zodat het verhaal ter plaatse extra tot leven komt. Voor kinderen van de midden- en bovenbouw is er weer een leuke Kidsgids met speurtocht beschikbaar. Deze wordt uitgedeeld op de basisscholen in Leiden. Mocht je hem niet hebben gekregen, dan is er mogelijk nog een exemplaar beschikbaar bij het centrale informatiepunt in het Stadhuis of bij de ingang van de Hortus (zolang de voorraad strekt).

  • De OMD-gids vind je hier: OMDgids 2023.
  • De papieren versie van de gids vind je in het Stadhuis, bij boekwinkels, de bibliotheken en musea.
  • Het programma in verkorte vorm vind je in deze folder.
  • Our program is also available in English.

OMD Leiden was te gast bij Ars Aemula Naturae.

OMD Leiden was te gast bij Ars Aemula Naturae. (foto: Francien van Zaanen Durand)

Sponsoren en pandeigenaren bekijken de pandenparade van OMD 2023.

Sponsoren en pandeigenaren bekijken de pandenparade van OMD 2023. (foto: Francien van Zaanen Durand)

 

Deel ons