Naar inhoud

Nieuws

Mijn favoriet: het Gravensteen

Gravensteen

‘Het Gravensteen is mijn favoriete monument, omdat het zo’n bijzondere geschiedenis heeft. Het pand komt vermoedelijk uit de 13 eeuw’.
Het zijn de woorden van Piet van Vliet. In het dagelijks leven werkzaam bij de afdeling educatie van museum Naturalis. Sinds 1997 is hij vrijwilliger bij Open Monumentendagen Leiden. Dit jaar ontvangt hij in het omd-weekend de bezoekers in dit imposante gebouw.
‘Helemaal onderin heb je kelders en een luik. Je gaat ervan huiveren als je bedenkt dat ze daar gevangenen in stopten. Je vraagt je dan af om iemand nog wel eens naar hen omkeek. Zeker is dat je er zelf met geen mogelijkheid uitkwam’.
Wat hij verder bijzonder vindt is de gallerij. ‘Die is er later aangebouwd en was bedoeld voor de hoge heren. Zij konden zo de executies op het plein goed zien. Dat is gelukkig niet meer van deze tijd!’.
Op de vraag waarom hij graag vrijwilliger is bij omd-Leiden komt een snel antwoord: ‘Het is fantastisch dat je op plekken mag kijken die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Er valt altijd weer iets nieuws te ontdekken’.
Het Gravensteen is één van de monumenten die je kunt bezoeken tijdens Open Monumentendagen Leiden op za. 9 en zo. 10 sept. Kom je ook langs?
Lees meer verhalen op deze pagina. Wil je ook vrijwilliger worden? Meld je dan aan via info@omdleiden.nl.
Piet van Vliet

Deel ons